Ce poţi face la Cazanele Dunării. Plimbări cu barca pe Dunăre, partide de pescuit, drumeţii în Parcul Naţional „Porţile de Fier“, chipul lui Decebal, Mânăstirea Mraconia sunt doar câteva dintre atracţiile zonei cunoscute drept Cazanele Dunării.
La Cazanele Dunării, fluviul străbate cea mai îngustă şi mai grandioasă zonă a Defileului Dunării. Din Orşova poţi ajunge în Cazanele Dunării cu maşina, urmând indicatoarele din Orşova spre Moldova Nouă, Eşelniţa şi Dubova, iar după 25 de kilometri vei intra în defileu. Poţi de asemenea să ajungi la Cazane cu bărcile, care pleacă regulat din Orşova. Şoseaua care traversează defileul este mărginită pe de-o parte de apele repezi ale Dunării şi pe cealaltă parte de dealuri abrupte.
Ce poţi face la Cazanele Dunării. Plimbări cu barca, vizitarea peşterilor
Cine ajunge în zonă trebuie să ştie că posibilitãţile de cazare şi relaxare sunt numeroase. Poţi petrece timpul liber fãcând o plimbare cu barca în Cazanele Mari, traseul ce include şi vizitarea peşterii Ponicova şi a Grotei Veterani, dar şi în Cazanele Mici, unde poate fi admirat golful Mraconia şi se poate vedea chipul lui Decebal sculptat în stâncă.
Ambarcaţiunile, care au o capacitate de 10-14 locuri, pot fi luate de la poalele stâncii unde este sculptat Chipul lui Decebal, mai exact sub podul care traversează braţul Dunării. Preţul unei călătorii variază între 25-30 lei/persoană. Lungimea traseului este de aproximativ 8,5 km, timpul mediu de parcurs fiind de 2 ore.
Ce poţi face la Cazanele Dunării. Trasee montane în Parcul Natural Porţile de Fier
Rangerii Parcului Natural Porţile de Fier spun că turiştii au posibilitatea să parcurgă trasee montate marcate corespunzãtor, care duc la cele mai încântãtoare privelişti ce le poţi avea deasupra Dunãrii de la înãlţimea Ciucarului Mare şi Mic. Pensiunile din zonă pun la dispoziţie pontoane pentru agrement nautic şi pescuit, bărci pentru pescuit ori de croazieră, iar împătimiţii sporturilor nautice pot închiria şalupe de agrement, banane, echipament pentru sky nautic. De asemenea, poţi închiria biciclete pentru o plimbare relaxantă în zonă.
Ce poţi vizita la Cazanele Dunării
Aproape de golful Mraconia, se poate observa, săpat în stȃncă, chipul lui Decebal, statuia având dimensiunile 55 m înălţime şi 25 m – lăţime. Statuia este de 3 ori mai înaltă decât Colosul din Rodos, dar e cu 6 metri mai mică decât Statuia Libertăţii din New York. Ideea construirii acestei statui i-a aparţinut omului de afaceri român Iosif Constantin Drăgan şi a durat 10 ani (1994-2004) pentru ca cei 12 sculptori-alpinişti să o termine, realizarea ei costându-l pe Drăgan, în final, peste un milion de dolari. Executarea acestei lucrări s-a desfăşurat sub conducerea sculptorului orşovean Florin Cotarcea, ea realizându-se în ciuda pericolului reprezentat de înălţimi, căldură şi vipere.
Ce poţi face la Cazanele Dunării. Mânăstirea Mraconia, ridicată pe un fost punct de dirijare a vaselor
Foarte aproape de Chipul lui Decebal se află Mânăstirea Mraconia, care a fost ridicată pe locul unui fost punct de observaţie şi dirijare a vaselor de pe Dunăre. Relieful din zonă nu permite trecerea a două vase simultan, de aici necesitatea unui punct de observare şi dirijare. Protopopul Mehadie, Nicolae Stoica de Haţeg, în Cronica din 1829 aminteşte că mânăstirea este părăsită în 1453 de călugări, din cauza deselor incursiuni turceşti. Istoricul maghiar Pesty Frygies este de acord că nu se ştie când s-a zidit mânăstirea.
Ce poţi face la Cazanele Dunării. Peştera Ponicova, rezervaţie speologică
Printre lucrurile pe care turistul le mai poate face la Cazanele Dunării se află şi vizitarea celei mai mari peşteri din zona Cazanelor Dunării, Peştera Ponicova, care este săpată în versantul stâng al Dunării, în Cazanele Mari, Ciucaru Mare, fiind parţial inundată după crearea lacului de acumulare. Galeriile sale însumează 1.660 de metri, străbătând Ciucaru Mare şi ieşind în Dunăre. Peştera Ponicova este declarată rezervaţie speologică datorită unor resturi de fosile de Ursus spelaeus, un fragment de ceramică foarte veche şi a unor specii endemice. Vizitarea se recomandă să se facă în perioada lunilor mai – octombrie, cu excepţia perioadelor de viitură când este posibil ca Galeria Ponicovei să fie inundată total sau parţial. Este de preferat ca în etajul superior accesul să se facă în grupuri, în prezenţa unui ghid obişnuit cu speologia, având în vedere gradul de dificultate al accesului în acest etaj, având lămpi, cizme de cauciuc, echipament adecvat, deoarece vizitarea întregii peşteri durează 2-3 ore.
Ce poţi face la Cazanele Dunării. Tabula Traiana, pe malul sârbesc
Pe malul sârbesc, în apropiere de Cazanele Mici, se găseşte de aproximativ 2.000 de ani o placă memorială antică numită Tabula Traiana. Pe malul opus trecea vechiul drum roman cu parapete de protecţie. Tabula este fixată în piatră şi pe ea sunt reprezentaţi doi delfini plutind şi un vultur pe cer.
Figurinele şi ornamentele sunt sculptate în relief, iar scrisul este cioplit în piatră. În traducere, textul Tabulei sună astfel: „Împăratul Caesar, fiul divinului Nerva, Nerva Traianus Augustus Germanicus, preot suprem învestit cu puterea de tribun a IV-a oară, părinte al patriei, consul a III a oară, spărgând munţii a durat drum de-a lungul fluviului“. Zece tabule au fost dăltuite în defileu, doar Tabula Traiana se mai conservă şi astăzi. Patru astfel de tabule se păstrează în desene şi stampe din sec. al XVIII-lea şi al XIX-lea, iar restul au fost distruse. Tabula Traiana de la Cazanele Dunării are o lungime de 4 metri şi 1,75 metri înălţime.
Articol preluat de pe adevarul.ro